Selecteer een pagina

Welke rechtsvormen zijn er voor m’n bedrijf?

Wil je starten met ondernemen? Dan zijn er een aantal dingen die je moet regelen; je moet je onder andere inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Maar voordat je dat gaat doen zijn er zelfs al een aantal zaken je op een rij moet hebben. Wat is je bedrijfsnaam? Heb je vennoten – zo ja, wie? En welke bedrijfsvorm is jouw onderneming? Je vindt alles dat je moet weten over rechtsvormen in deze blog. 

Met of zonder rechtspersoonlijkheid

Bij rechtsvormen wordt onderscheid gemaakt tussen rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid en rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid. Het verschil tussen deze twee vormen is dat je met een bedrijf zonder rechtspersoonlijkheid met je privévermogen aansprakelijk bent en bij een bedrijf met rechtspersoonlijkheid niet. 

Een bedrijfsvorm met rechtspersoonlijkheid wordt namelijk gezien als de rechtspersoon. Deze is verantwoordelijk voor de schulden. Bij een bedrijfsvorm zonder rechtspersoonlijkheid zijn de eigenaren/vennoten de rechtspersoon. 

Met of zonder vennoten

Je kan ervoor kiezen om een bedrijf te starten met vennoten, maar je kan het natuurlijk ook alleen doen. Met een vennoot heb je een zakenpartner met wie je samen het bedrijf beheert. Vennoten schrijven zich samen in bij de KVK en hebben allemaal verantwoordelijkheden. 

Bij sommige bedrijfsvormen ben je verplicht om je met vennoten in te schrijven bij de KVK. Dit is altijd het geval bij vennootschappen. Bij andere mag je alleen maar zonder vennoten, zoals bij een eenmanszaak en bij weer andere rechtsvormen is er een raad van bestuur die de organisatie beheert.

Besloten vennootschap

Een besloten vennootschap (bv) is een veel voorkomende rechtsvorm. Het is een bedrijfsvorm met rechtspersoonlijkheid en met vennoten. Het kapitaal van een bv is verdeeld onder verschillende aandeelhouders. Er zijn een aantal bestuurders/vennoten die het bedrijf beheren en er kan een raad van commissarissen zijn die het bestuur weer in de gaten houdt. 

Naamloze vennootschap

Een naamloze vennootschap (nv) lijkt heel erg op een bv. Het is namelijk ook een bedrijfsvorm met rechtspersoonlijkheid en met vennoten. Het grote verschil is dat de aandelen van een nv niet allemaal op naam staan, maar dat er ook een aantal naamloze aandelen zijn. Deze kunnen makkelijk verhandeld worden. 

Vereniging en stichting

Verenigingen en stichtingen lijken qua manier van besturen best op elkaar. Beide zijn het bedrijfsvormen die met meerdere personen wordt opgericht. Een vereniging is gericht op een samenwerking van 2 of meerdere leden. De hoogste macht is hier de ledenvergadering. Zij maken beslissingen over de toekomst van de vereniging. 

Een stichting zet zich in voor een maatschappelijk of sociaal doel. Stichtingen hebben een bestuur en een raad van commissarissen die daar zicht op houden. Een stichting kent geen

eden en mag geen winst maken. Het geld dat een stichting ophaalt gaat naar het bereiken van het maatschappelijke doel. Een vereniging mag winst maken, maar dit moet in de eigen organisatie gestoken worden.

Vennootschap onder firma

Een vennootschap onder firma (vof) is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid, maar met vennoten. Alle vennoten brengen iets in het bedrijf: kennis, vermogen, netwerk, etc. Ze zijn allemaal even verantwoordelijk voor de schulden die het bedrijf maakt. 

Commanditaire vennootschap

Een commanditaire vennootschap (cv) lijkt heel erg op de vof. Het is ook een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en met vennoten. Bij deze rechtsvorm wordt er onderscheid gemaakt tussen de verschillende soorten vennoten. Een cv kent namelijk ‘normale’ vennoten, maar ook commanditaire vennoten. Deze vennoten zijn alleen financieel betrokken en bemoeien zich verder niet met de acties van het bedrijf. 

Maatschap

Zie je het niet zitten om een vennootschap te starten, maar wil je als ondernemer wel deel uitmaken van een grote organisatie? Een maatschap is een verzamelplek voor verschillende zelfstandige ondernemers. Je werkt dan als zelfstandige ondernemer samen met andere zelfstandige ondernemers onder dezelfde bedrijfsnaam.

Eenmanszaak

Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om helemaal alleen een bedrijf te starten. Een eenmanszaak is een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid en zonder vennoten. Deze rechtsvorm is het makkelijkst om te starten, omdat er geen eisen aan zitten. 

De ondernemers die een eenmanszaak hebben noemen zichzelf vaak zzp’ers of freelancers. Dit zijn geen echte functies, maar namen die deze ondernemers zichzelf hebben gegeven die zijn blijven hangen. Voor de Belastingdienst ben je dus een ondernemer of eenmanszaak; zij zullen je geen zzp’er of freelancer noemen. 

Ben je wel benieuwd naar hoe je een eenmanszaak start en wil je meer informatie over zzp’ers en freelancers? Bekijk dan hoe je een freelancer worden kan!

Stijlvolle sandalen voor dames die je niet wilt missen

Stijlvolle sandalen voor dames die je niet wilt missen

De zomer is het perfecte moment om je schoenen in te ruilen voor iets luchtigers en comfortabelers, en daar komen sandalen voor dames in beeld. Ze zijn niet alleen praktisch voor warme dagen, maar bieden ook eindeloze mogelijkheden om je persoonlijke stijl te uiten....

Lees meer
Urban Arrow bakfiets: waarom deze beter is dan de rest

Urban Arrow bakfiets: waarom deze beter is dan de rest

De elektrische bakfiets is dé oplossing voor gezinnen en ondernemers die een duurzaam, praktisch en stijlvol vervoermiddel zoeken. Maar met zoveel merken op de markt, welke kies je? De Urban Arrow bakfiets steekt met kop en schouders boven de rest uit. Waarom? Hier...

Lees meer